luni, 26 aprilie 2010

Limba română si micii îngâmfati de blog

Citesc mai multe bloguri si mă îngrozesc de calitatea limbii române utilizate. Unii îsi fac un titlu de glorie din libertatea de a silui limba română si se consideră liberi să-si contorsioneze, voluntar sau involuntar, limbajul.

Să gresesti e una, dar să te consideri reîntemeietor de limbă, asta intră în arsenalul fiecărui frustrat supracompensat, cu ifose de macho pseudointelectual de blog.

Limba română e frumoasă, asa cum e. Să nu o urâtim! Luati atitudine fată orice utilizator de blog care îsi batjocoreste limba! E o chestiune de bun simt.


Vom reveni cu exemple concrete. :)

10 comentarii:

  1. Zici:"Limba română e frumoasă, asa cum e."

    Cu alte cuvinte, dacă ar fi fost după tine, aricolul hotărît nu ar fi trebuit niciodată pus după substantiv, din moment ce nicio limbă latinească înafara românei n-o face. Îl pun însă, şi bulgarii, şi albanezii. :)

    Fără supărare, viziunea ta despre limbă mi se pare cam... statică. Nu putem congela o limbă, atîta timp cît încă mai are utilizatori. Buni, răi, asta e altă poveste. N-aş fi atît de indignat de naşterea inovaţiilor. Treptat, selecţia va elimina avortonii lexicali şi/sau structurali. E bună şi "atitudinea", dar mai bună e simpla semnalare publică a aberaţiei. Iar, la limită, ignorarea emitentului.

    Ţi-o spun ca unul la fel de îngrijorat de verbozitatea semidocţilor ce se exprimă narcisiac şi public. Dar din motive niţel diferite. Uite un exemplu recent (comentariul de la 26.04.2010, ora 22:54).

    Recomandare: lasă, te rog, activă permisiunea pentru balize html.

    RăspundețiȘtergere
  2. @ delaepicentru

    Nu sunt împotriva evolutiei limbii române, ci împotriva siluirii ei. Abordarea ta e interesantă si elaborată. Eu m-am referit la mult mai pământenele greseli repetate, unele aruncate cu nerusinată perseverentă.

    Nonconformismul poate fi constructiv, inovator sau poate fi doar o cinică si inutilă încălcare a a normelor.

    RăspundețiȘtergere
  3. O, da, bine te-am gasit... Am tot atras atentia unora si altora si mi-am luat-o, mama-mama... Au fost atat de suparati, ca le-am atras atentia ca nu cunosc limba romana nici la nivel de liceu, dar se dau mari scriitori pe bloguri, incat au apelat la cei care ma cunosteau, unii foarte dragi, pentru a ma jigni (culmea, tot ei!) Sau am fost acuzata ca scriu prea simplu. Unii nu au inteles ca frumusetea consta in simplitate, in acuratetea stilului, nu in cuvinte intortocheate sau asocieri alandala... Apropo... imi place denumirea blogului. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. vereee, atunci pe mine potzi sa ma scotzi deja din blogroll !
    nu ma face sa ma simt vinovat, stii ?

    RăspundețiȘtergere
  5. Tu esti simpatic, asa că ar fi bine să rămâi. În plus, esti pe blogroll pentru că esti "monitorizat". :))

    RăspundețiȘtergere
  6. Ajuta-ma putin aici ... " Luati atitudine fată *de* orice utilizator de blog ... " nu asa trebuie?

    P.S.: Daca spui ca nu suporti ingamfarea de ce abuzezi de ea, uneori? Nu ti-o spun in nume de rau, dar poate ca eu ma descarc pe blogul meu, tocmai de aceea mi l-am facut. Scriu cum imi place si pentru mine nu conteaza greselile, nu cred ca sunt atat de frustrata ca tine sa corectez lumea. Pentru multi blogul nu reprezinta decat o pagina din ei. Ar trebui sa ti cont de asta, probabil i-ai ranit pe multi.

    RăspundețiȘtergere
  7. @ Wanixa

    Dacă te-a rănit gramatica, ce să-ti fac eu? Nici măcar nu ai învătat nimic. Filosofia ieftină si agramată e o parte din tine? Asa o fi. Chiar si pe acest blog ai făcut o greseală. Rusinică! Ai?

    RăspundețiȘtergere
  8. Definitia "frustrarii" sa inteleg ca este "a corecta"? Wanixa, aici gresesti. Si eu corectez deseori oamenii (chiar si pe cei care-mi sunt dragi), cu riscul de a se supara... dar o fac pur si simplu pentru a-i indrepta si a-i feri de judecati si ironii ulterioare venite din partea altora, nu atat de binevoitori ca mine...

    RăspundețiȘtergere
  9. @La Rose Jaune ... frustrarea lui mister Zorro cu doi "r" consta in altceva si o stim noi. ok?

    p.s. ce rautacios esti, app` o sa scliu glesit meleu ca sa mo` colectezi tu :"> caci ... imi place. ceva de genul, aka Rose " fi binevoitor cu mine... "

    RăspundețiȘtergere
  10. p.s. : O sa te iubesc mai mult daca scoti literele astea cand adaug un comentariu.

    RăspundețiȘtergere