duminică, 2 mai 2010

Egoism fără rest sau hainele cele vechi ale filfizonului

Astăzi as vrea să-i fac reclamă gratuită blogului aflat la adresa http://offshoregeo.blogspot.com/ . Îl citesc de câteva zile (vreo 10) si mă tot mir. Autorul pare un tip inteligent, chiar cu o brumă de cultură, dar e certat cu gramatica si, uneori, cu logica. Plin de sine până la limita patologicului, atrage în raza sa de actiune câteva dudui destul de triste si de frivole în acelasi timp, gata să dea pe spate în fata filfizonului.

În tara în care orice absolvent de drept se crede jurist eminent, fiecare student la filosofie se simte Cioran, fiecare fătucă părăsită pentru trei zile îsi plânge asternutul gol, în aplauzele unor saltimbanci tristi, în această tară a apărut salvatorul blogger plin de sine până la refuz.

Impresionantul mentism al autorului nu ar fi tulburător, dacă nu ar fi combinat cu propriile-i obsesii megalomanice si cu delirul paranoid scăpat de sub control, mereu în căutare de hrănitori ai orgoliului său famelic.

Egoist cu pretentii de egotic, sublimându-si pornirile usor perverse în scrieri cu pretentii filosofice, confundă dăruirea de sine a îndrăgostitului cu sadismul violatorului sau chiar cu o imaginată plăcere depravată a victimei. "Iubirea fără rest", titlul atât de promitător, se transformă într-o contorsionată dăruire fără voie. Confuzia trăirilor devine din ce în ce mai evidentă si, bineînteles, e negată cu superioritatea geniului pustiu. Nu stie, bietul de el, că nu orice ratat are ceva de geniu în el, că nu orice pustiu e un neînteles teren mănos.

Fugind de propria-i singurătate, de propriu-i gol interior ca de non-existentă, omul se autoiluzionează si orice perturbare a acestei fictiuni îi dezveleste coltii. Măi, măi...

În felul lui, autorul blogului mai sus mentionat nu ar fi băiat rău, dar nu tine la dialog, nu are argumente pentru a-si sustine ideile si se multumeste doar cu propriile-i elucubratii cu pretentii culturale. Asa cum împăratului care umbla dezbrăcat i-au făcut rău toti cei care i-au "admirat" vestmintele si i-a venit mintea la cap doar când un copil i-a spus adevărul, si auto-iluzionistului Offshore nu i-ar strica un dram de realism si putină umilitate.

Eu mi-am făcut datoria si i-am spus adevărul. Mai mult decât atât nu am ce să-i mai spun. Dacă întelege, bine, dacă nu, se poate retrage în carapacea iluzorie preeminentei proprii.

14 comentarii:

  1. Mostră: "de-al pune în acord". http://offshoregeo.blogspot.com/2010/04/despre-seducator-si-miel.html

    P.S.: Cred că Offshore a cam chiulit de la ora de limba română.

    Bine că nu a scris "deal". :)))) Era banal si superficial, nu? :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Nimeni nu-i perfect si sincer, din punctul meu de vedere, nu vad nimic rau in a filosofa putin, indiferent care ar fi nivelul. Ah, cat despre persoanele care ii citesc blogul, te rog sa nu ii bagi pe toti in aceeasi oala. Multumesc :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Aici ai dreptate, Silvia. Nu ar fi trebuit să te bag în aceeasi oală cu ceilalti. Nici n-am făcut-o, desi asa pare. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Tind sa-ti dau dreptate domnule Cinic,am observat ca sfertodoctul asta de offshore accepta numai comentariile ce implica pupincureala ieftina.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cu "v", te rog, cu "v", nu cu "n". :))

    RăspundețiȘtergere
  6. "Civic", nu "cinic", prietene! :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu nene,un troll valeabil si uns cu toate alifiile ca dumneata nu se poate lauda ca are un simt civic prea pronuntat,ci mai degraba un "simt cinic".

    RăspundețiȘtergere
  8. Gigi, ti s-a făcut de o chelfăneală? :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu da nenea,asa sunt eu mai pus pe şotii!Dar totusi m-ai facut curios,cam ce intelegi tu printr-o chelfaneala virtuala:D?

    RăspundețiȘtergere
  10. Ăăă...Greu răspuns... Da', nu-i nimic...Ne descurcăm noi. Oricum, de data asta ai scăpat, dar să nu se mai întâmple! :))

    RăspundețiȘtergere
  11. Si de ce Dumnezeu il ai, totusi, in LISTA MEA (ta) DE BLOGURI...?

    RăspundețiȘtergere