luni, 21 iunie 2010

O lacrimă pentru omul Michael

Jokerul a scris un articol plin de emotie, un articol la care reactionează afectiv toti fanii lui Michael si nu numai. Eu nu sunt fan si, în general, sunt sceptic la modelele umane care sunt împinse spre idolatrie. Cred că omul Michael a devenit o victimă a supervedetei Michael sau, mai degrabă, a oamenilor care, îmbătati de talentul său si dornici de perfectiune, l-au ridicat în zone în care aerul era atât de rarefiat, încât viata nu mai era posibilă.

Oamenii vremurilor trecute trăiau în comuniune cu Divinul. Că erau adepti ai monoteismului sau ai politeismului, ori simpli animisti, simteau prezenta Divinitătii. Societatea modernă, odată cu tehnicizarea, cu secularizarea, cu darwinismul si cu freudismul, a intrat într-un proces de negare si de "îndepărtare" a Divinului. Acesta, însă, se întoarce. Cum? Foarte simplu. Sunt atribuite puteri divine omului, fie că acesta e o vedetă, un lider politic, om iubit sau chiar propriul eu. Divinizarea a ceea ce are toate slăbiciunile si păcatele omenesti, "sfintirea" obiceiurilor celor mai bazale sunt semne ale decăderii spirituale ale societătii omenesti.

Acest fenomen distruge visurile copiilor care, la un moment dat, văd că supraomul e un biet păcătos, căzut ca o păpusă tristă, dar, mai ales, el îl striveste pe cel care, mustind de talent, a fost ridicat pe culmile unei popularităti ucigase. Vă vine să credeti că astfel de superstaruri, adulate de sute de milioane de oameni, se simt golite, singure si triste? De ce oare?

L-am văzut pe Michael, cel din copilărie si din tinerete, de când era un negru cret, genial si vesel. În paralel, am văzut imagini cu acelasi personaj, după foarte multi ani de celebritate: trist, chinuit, stingher, acuzat de cele mai scabroase fapte... Mi-a părut rău de el. Nu se va transforma într-o stea, ci va merge, dacă Dumnezeu se va milostivi de el, lângă baba Safta din satul bunicilor mei.

Cei care îl iubiti pe Michael, nu îl transformati într-un zeu, ci ascultati-i melodiile cu drag, apoi vărsati o lacrimă si spuneti o rugăciune pentru el! Mai mult se va bucura.

P.S.: Îi multumesc Jokerului pentru că mi-a prilejuit scrierea acestor rânduri. Nu am vrut să-l combat în articolul de fată, ci am simtit doar nevoia să completez.

Motto:

Daţi deci Cezarului cele ce sunt ale Cezarului şi lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu.
Matei, 22.21

19 comentarii:

  1. :) cred ca mai degraba o sa va urmaresc eu pe voi 2 :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Stiam că esti pe aproape, asa că nu m-am agitat. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. ;)) ah, deci e important sa fiu pe aproape :P
    ...acum fug la mine, sa postez si eu ceva :P

    RăspundețiȘtergere
  4. Păi, dacă te pierd din ochi, cum îmi mai iau simbria? :))

    RăspundețiȘtergere
  5. povesteste-mi ce ai aflat pana acum din urmaririle tale :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Voi face un raport complet pentru clientul meu. :))

    RăspundețiȘtergere
  7. de abia astept sa mi-l arati si mie! :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Deocamdată, e strict secret. :))

    RăspundețiȘtergere
  9. "Vă vine să credeti că astfel de superstaruri, adulate de sute de milioane de oameni, se simt golite, singure si triste? De ce oare?" Pentru-că, la un moment dat au încetat să mai fie ei și au devenit "acel ceva" pe care publicul și-l dorea.. Pentru-că au uitat că atunci când urci, poți să cazi, pentru-că talentul lor s-a tradus în comercial, pentru-că nu au avut voință, pentru-că au avut nebuneasca idee că pot să trezească la viață personajul din banda desenată..

    RăspundețiȘtergere
  10. "...nu au avut vointă..." Ce usor îi acuzăm pe oameni, ce repede îi băgăm în cutiute si le punem etichete! Când te ia valul, poti fi un foarte bun înotător, tot te duci. Iar pe Michael l-a luat un tsunami.

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu e o acuză...așa văd eu lucrurile....cel puțin din punctul meu de vedere. Iar dacă ești un foarte bun înotător, și te ia valul, atunci e ghinion. Un foarte bun înotător are totuși șanse...Și ei la fel....dar dacă nu opui o rezistență minimă.....

    RăspundețiȘtergere
  12. "Împinse spre idolatrie."
    Din muzica, atitudinea şi exemplul Lui..tu ai văzut "Idolatria" ????
    Această mulţime..românească şi din această cauză a ajuns aşa de rău..perversitatea-imbecilă s-a putut canaliza pe un făgaş de unde nu ..va mai putea ieşi. Ruşine, de 3 ori!
    Iată o mostră
    "Cei care îl iubiti pe Michael, nu îl transformati într-un zeu, ci ascultati-i melodiile cu drag, apoi vărsati o lacrimă si spuneti o rugăciune pentru el! Mai mult se va bucura"
    Zoruţ. Transformarea lui în Zeu are o legătură de cauzalitate.. nu? Sau mătăluţă îţi dai Arama pe faţă cu:
    ".. dacă Dumnezeu se va milostivi de el, lângă baba Safta din satul bunicilor mei"
    Mediocritatea în general are un nume, o cale, reprezentanţi de seamă, unul este pro-îngâmfatul ce-şi fură căciula singur numindu-se Zorro

    RăspundețiȘtergere
  13. lacrima..e doar micimea ta!
    Ajutorul tău de falsitate şi sterotipia din viaţa proprie.
    Pe care.. n o poţi recunoaşte ptr.că ţi-e încrustată în sânge.
    Chiar dacă am în faţă un prost şcolarizat..acum,urmează să-ţi fac pe plac, masochistule! Falsitate bine acoperită.., am să-ţi dezvălui Modelul, Prototipul.
    Şi aşa toot l-am ocolit pe premisa că nu merită desigur

    RăspundețiȘtergere
  14. Septembrie, eu n-as simplifica atât de mult destinul tragic al unui om.

    RăspundețiȘtergere
  15. Joker, stiu că fugi de mediocritate si de stereotipii, dar ai grijă să nu cazi si, mai ales, atentie încotro alergi! Dacă ai sti, bietule om, câti ca tine am văzut... Si mai e ceva... La cât de prostut esti, mediocritatea ar fi pentru tine "zona proximei dezvoltări". Poate că de aceea fugi în partea opusă.

    RăspundețiȘtergere
  16. Fixarea ta smecherica-ieftinica in "zona proximei dezvoltări" iti este simpla si previzibila proiectie!
    Esti sigur pe tine, vad! asta nu te scuteste sa fi cretin..in plasmuiri.
    Da fug in partea opusa tie boule! Tu esti majoritaru'
    Insa esti pervertit inca de la nastere trecand prin scoala si rezumandu-te la anturaj. Pacat. Asa o sa mori

    RăspundețiȘtergere
  17. Să te orientezi spre zona proximei dezvoltări înseamnă să evoluezi, Doiuledetreflă. E greu să întelegi tu asta. Nu ai de unde să stii tu cum am să mor, dar sper să nu rămân încremenit în proiect, ca si tine. E unu' Liiceanu (ăsta nu e unu' de la liceul la care nu ai intrat tu) care crede că această încremenire înseamnă prostie, da' las', nu-ti bate tu capu'!

    RăspundețiȘtergere
  18. Destinul unui om nu e nicidecum simplu...dar pentru mine, în general, lucrurile trebuie să fie ori negre, ori albe. Așa, că de multe ori, în spatele simplificării se află o anumită logică..

    RăspundețiȘtergere
  19. Omul e mult mai complex. Fiecare are misterul său. Dacă simplificăm, trebuie să tine cont de asta.

    RăspundețiȘtergere