sâmbătă, 21 august 2010

Căprioare pe centură

E foarte cald... Vorba poetului: "Soarele s-a topit si a curs pe pământ." Gonesc pe sosea si aerul îmi vântură părul... Chiar dacă temperatura nu scade, începe să fie plăcut în masină. Mă simt ca în filmele americane. Mi-au părut întotdeauna fascinante soselele acelea care trec prin pustietăti, nicio altă masină nemaitulburând linistea.

Din visul american, însă, mă trezesc repede, în apropierea orasului. În urma unei coloane de masini, mă opresc din goana nebună si merg căruteste. Pe marginea soselei, două prostituate îsi caută clienti. Una dintre ele, încălzită nevoie mare, îsi ridică obraznic fusta, etalându-si oferta cu nerusinare, gândind, poate, că îsi va găsi mai rapid clienti. Privirile soferilor trec fugar peste trupul dezgolit... O masină opreste. Femeia se îndreaptă în fugă spre usa deschisă... Îsi prezinta marfa si pare că negociază.

Nu stiu care e continuarea... Soseaua s-a mai eliberat si gonesc din nou. Tupeul cu care îsi plimba goliciunea îmi rămâne ca o amprentă. Dincolo de el, însă, rămâne durerea profundă a sufletului gonit într-un cotlon al femeii ce se vinde. N-o fi vrut si ea să aibă parte de un sot, de copii, de o casă si de o masină? Comicul situatiei se transformă în dramă umană. Îmi pare rău de ea. Poate că, în prag de seară, îsi adună banii oferiti cu zgârcenie de tot felul de obsedati, îi împarte cu pestele cel tatuat si cu politistul care-i râde libidinos... Cu tot ce-i mai rămâne, îsi cumpără, poate, mâncare, gândind poetic si disperat: "Mănânc si plâng. Mănânc!" Sau poate că nu... Cine stie?

Update: La Realitatea TV am văzut că pe centură au fost azi Berceanu si Boc. Pe o altă centură, Videanu si Hoară... Ce se naste din prostitutie, politică se cheamă. :)

8 comentarii:

  1. da...trist...nu stiu....
    cea mai veche meserie din lume...
    daca nu ar fi cautata aceasta''marfa''....daca nu ar fi cumparatori....atunci nu ar mai exista''cea mai veche.......''
    ....lucru imposibil data fiind natura umana....

    si gandul imi fuge la ''11 minute a lui P.Coelho''...

    RăspundețiȘtergere
  2. Zorro ...unul din motivele pentru care o femeie se vinde ieftin si vulgar si disperat e si faptul ca "a ramas (doar)cerul,fierbinte si gol"in viata ei.
    Cel caruia ii e mila de prostituate si caini vagabonzi...are sufletul bun si cald.

    RăspundețiȘtergere
  3. peisajul este jalnic, s-au repopulat centurile de cand este criza si nu prea mai au cautare pe afara... Mi-e mila de cainii vagabonzi, dar de prostituate nu... ele sunt (se presupune) oameni, asadar pot gandi, munci... si alte chestii, e drept mai grele si unde trebuie sa-ti pui si mintea la bataie putin. Au fost momente dificile in viata multor femei, dar nu inseamna ca au si recurs la prostitutie pentru a plati facturi si hrana. Mai exista si demnitate, respect de sine etc...

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Pandhora

    Îmi amintesc acum ideea unui film, fără să-i mai stiu numele sau regizorul... Într-o localitate, parcă din Italia, era o femeie care se dăruia fizic fiecărui bărbat. Era o adevărată concurentă între masculii orăselului să treacă pe la ea. Sotiile stiau si acceptau, pentru că astfel nu se simteau înselate. Femeia îndeplinea un rol social. Până când...cineva a ridicat o problemă morală. Bărbatii, ofensati, gata să arunce cu pietre în ea, au spus "n-am stiut că e curvă". Sotiile au contribuit si ele la alungarea stricatei din sat. Întrebare: unde le-o fi fost moralitatea înainte?

    RăspundețiȘtergere
  5. @ MyEyesOnyou

    Nu stiu dacă este vorba cu adevărat de milă. Chiar dacă uneori musc, nu sunt adeptul judecării celuilalt, cel putin nu într-atât încât să îl arunci la groapa cu imorali. Oricât l-ai critica, omul mai trebuie să aibă a sansă de a se ridica, măcar în ochii tăi.

    RăspundețiȘtergere
  6. @ La Rose Jaune

    Nu sunt pentru prostitutie. Mi se pare si mie jalnică si dezumanizantă. Din păcate, e mult mai extinsă decât pare. Căsătoria din interes sau o relatie sexuală cu seful, pentru a obtine avantaje, sunt două dintre cele mai dese forme de prostitutie mascată.

    Din păcate, noi vedem femeia căzută, uneori o judecăm pentru ceea ce a ajuns, uitând că poate are un handicap moral, generat de o evolutie afectată la un moment dat.

    E trist că unii dintre semenii nostri ajung în situatii atât de nedemne, fie că o fac din vina lor, fie că au contribuit si altii din viata lor la asta. Adevărul e, de obicei, le mijloc. Important e, însă, să stim care e solutia.

    RăspundețiȘtergere
  7. De cele mai multe ori bănuiesc că la început motivarea vine din disperare, din diverse nevoi făr ieșire......apoi disperarea dispare ....dar rămâne obișnuința.....

    RăspundețiȘtergere