miercuri, 1 septembrie 2010

O lectie...

Astăzi am primit o lectie... Vrăjit de cuvintele de apropiere postate de Lorelei ieri, am trecut-o urgent pe lista de bloguri, desi nu prea eram de acord cu ideea articolului care era postat atunci pe blogul ei. Azi dimineată, trezindu-mă, am citit în capătul listei titlul noului articol scris de Lorelei si, fără să-i citesc textul, i-am eliminat blogul de pe listă.

Da...e o lectie de care aveam nevoie. Despre...superficialitate si, poate, despre ipocrizie. Mă gândeam că...dacă o prietenă ar fi spus cu năduf ceea ce a scris Lorelei în capul articolului, as fi râs și nicidecum nu m-as fi supărat si nici n-as fi rosit. Pe blog, însă, nu a fost asa. Poate pentru că îmi imaginam că limbajul scris ar trebui să respecte alte norme. Mă rog... Cred că si limbajul verbal ar putea să le respecte, dar... Verba volant, scripta manent... Poate, dacă ar rămâne undeva înregistrat ceea ce vorbim, am vorbi mult mai îngrijit, mai putin colorat si mai...nefiresc. De ce oare? Că tot noi suntem, chiar dacă nu ne vedem si din afară. Da, e vorba de un strop de ipocrizie.

26 de comentarii:

  1. M-ai pus la loc in blogroll sau nu m-ai pus? Vad ca nu. Bine, las' ca te scot si eu de la mine!
    =)) Kidding.
    Nu e vorba de ipocrizie aici. Sau, poate. Si despre asta. Un strop, atat cat ai spus. Cat, mai ales, despre toleranta. Cat toleram din partea celorlalti? Cum suntem construiti? La ce reactionam? Ce nu putem integra sistemului nostru de valori?
    Eu scriu asa cum vorbesc, deci nu incerc sa epatez sau sa par altceva decat sunt. Sunt naturala. Eh, daca naturaletea asta te "jeneaza" cumva, nu esti obligat sa o introduci /accepti in cercul ala circumscris tie, pe care il numesti viata ta. Daca nu esti de acord, eu respect asta. Inteleg ca unii oamenii pot avea vazul/auzul mai fine si le poate crea o stare de stanjeneala un lexic mai colorat. Eh, dar reversul este ca.... oamenii pot fi manipulati prin cuvinte. Si tu stii asta foarte bine. Da, cuvintele frumoase, placute, care mangaie orgoliul, sufletul ranit, mintea etc sunt, de obicei, primite bine, chiar daca ele nu exprima adevarul cel mai intim al celui ce le-a folosit. Ci doar o amabilitate, o complezenta sau dorinta de-a sustine pe cineva in anumite momente. Eu prefer injuratura neaosa, spusa direct, in fata. La fel, sentimentele frumoase. Si acelea cred ca trebuie declarate deschis, cu caldura, atunci cand te bantuie. Da' chiar in momentul ala. Nu mai tarziu. Daca le spui ca "asa trebuie", da, aceea e ipocrizie. De foarte putin timp in viata mea am descoperit ca pot manipula oamenii cu ajutorul cuvintelor. N-am facut asta never ever, fiind un om dintr-o bucata. Si care-a pierdut mult in viata pe baza de "spus adevarul, oricum , oricand, in orice circumstante", chiar un adevar brutal, care doare. Dar...revenind...e fascinant, pentru mine, sa aflu ca oamenii pot reactiona la niste butoane pe care apesi, pur si simplu. Cred ca asta fac politicienii, diplomatii, marketerii, comerciantii etc. Politica este o forma grosolana de manipulare. Dar exista si altele, mai subtile. Care au legatura cu emotionalul. Eh, legat de asta, repet ce spuneam in comentariul precedent, incearca sa te inspiri mai putin din cuvinte si sa vezi omul (chiar prin cuvintele pe care acesta le foloseste, ca de multe ori asa il descoperi). Nah, c-am scris mai mult decat postarea ta. Si, mai ales, fara... stii tu.
    Plecaciune, cavalere!

    Ex: Am descoperit in tine o finete si un soi de tandrete care lipsesc multor oameni. Caldura, intelegere si delicatete. Mister si virilitate, de vreme ce ai ales un astfel de avatar. Si inteligenta. Ce zici, am zis ca asa simt sau sa te manipulez? :d

    RăspundețiȘtergere
  2. Am primit cu drag o lectie, dar tu îmi tii un curs întreg. :))))

    RăspundețiȘtergere
  3. LOL. Rad, serios vorbind.
    Asa cum scriam, e vorba de a ne construi impreuna. Si eu am invatat ceva cu aceasta ocazie. Via "tu". Trebuie sa ma mai temperez si sa nu mai abuzez de...si de...
    Tks.

    RăspundețiȘtergere
  4. As vrea să te trec acum în blogroll, dar nu pooot... Astept să publici un articol cu un titlu care să nu-mi tulbure din rărunchi preconceptiile. :))))

    RăspundețiȘtergere
  5. "Nu poc", se zice :)). M-am gandit ca asta astepti. Promit ca voi fi cuminte si decenta. In titluri, cel putin.:d In corpul postarii, deh... asta nu apare, deci putem sa continuam in dulcele stil clasic.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cand mi-a venit prima data ideea sa-mi fac un blog, ma hotarasem ca in fiecare seara sa scriu rubrica "Astazi am invatat ca..." . Imi pare rau ca nu am continuat ideea pentru ca astfel as fi constientizat lectiile pe care le primesc zilnic de la Doamne Doamne.

    RăspundețiȘtergere
  7. Astăzi am învătat si că se zice "nu poc". :))

    Lectii primim în fiecare zi. Unele plăcute, altele dureroase. Păcat că le uităm. Dacă trecem cu masina pe lângă locul unui accident, vreo cinci km nu mai calcăm acceleratia până la maximum, dar apoi ne trece. S.a.m.d. :)

    RăspundețiȘtergere
  8. le uitam doar pe cele care sunt lipsite de orice rezonanta...
    ''nu poc''....sigur va fi greu de uitat... am citit cu simpatie schimbul vostru de ''nu poc-uri'' :))

    RăspundețiȘtergere
  9. Si titlul pe care l-a dat Lorelei articolului său e ...de neuitat. :))

    RăspundețiȘtergere
  10. zorro,dar din cate inteleg eu,tu ai citit subiectul inainte de a sterge afisarea blogului de pe lista ta.tu nu ai acceptat titlul,atat doar,caci subiectul sau blogul nu te deranja cred.si atunci de ce un simplu titlu,poate provoca o actiune care sterge tot restul?titlul nu ai fi putut sa-l stergi decat din editarea listei de bloguri,uita-te la lista mea de bloguri ca am sters sa vezi,caci pe urma le voi re-pune.dar cu subiectul,blogul ei ce ai mai avut?ai si tu incredere in alegerile celor care iti citesc lista de bloguri,caci chiar de nu iti place un titlu,blogul nu l-ai ales degeaba in lista.bine ca nu ai ales blogul doar de "titlu"...
    cineva mi-a zis recent(vorbind despre poeme)ca in titlul e adunata esenta textului.eu cred ca esenta nu e fixa,cu ea te joci,narezi,dansezi,asa ca titlul nu spune totul.
    Dansul lui Lorelei,cum o fi fost...,caci noi am vazut doar valurile.

    RăspundețiȘtergere
  11. a fi "natural" inseamna a vorbi porcos? stiu ca in natura umana este si mizerie, dar mai stiu ca spiritul este ceea ce o face superioara. sau ar trebui... cu atat mai mult la o femeie. dar mai stim ce ar trebui sa fie o femeie? nieeet... (stii ca ieri am vrut sa scriu despre acest subiect cand am auzit un banc cu cuvinte scabroase in gura unei femei, stii cum ii veneau acele cuvinte in gura? ma intrebam cine ar mai putea sa o sarute vreodata :))))

    RăspundețiȘtergere
  12. Multumesc frumos. Una peste alta, a iesit bine. S-a lasat cu ras. Eu zic ca e o finalitate frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  13. Zorro...in privinta "Blogului meu"...vezi substratul.Citeste dincolo de cuvinte.
    S la WomanWithW...same thing.Daca ma citesti in fuga si "vezi" doar cuvintele tot ce vezi sunt nasturi descheiati si genunchi usor desfacuti:)
    Fac sens?
    Si si la tine e cam la fel,Z-man!

    RăspundețiȘtergere
  14. Doamna învătătoareee... Mi-am primit lectiaaa... Si dincoace si dincolo de cuvinte. :)

    RăspundețiȘtergere
  15. @ La Rose Jaune

    Acu', io ce să zic? Dacă zici ceea ce-ti vine să zici, se cheamă că esti natural. De ce simti nevoia să te exprimi asa? Asta-i altă întrebare. Poate pentru a zgudui preconceptii, poate pentru a atrage atentia asupra unui subiect, poate pentru a iesi în evidentă sau, pur si simplu, pentru că ti-a crescut doza de vulgaritate. Cine stie?

    RăspundețiȘtergere
  16. Rose...intr-o zi un barbat o s-o agate de umeri pe Lorelei si o sa inceapa s-o sarute pana cand va uita cum o cheama.Uita-te ce gura are:).Si EL o sa gaseasca ,bineinteles foarte-masculina-si-banala-scuza"Femeie,vroiam doar sa-ti inchid gura"
    Iti spun cu mana pe inima...ca e mult mai mult in spatele cuvantului.
    Are pasiune pantru Zine.
    Asta nu-ti spune nimic?Cine mai e pasionat de zinele copilariei in zilele astea???

    RăspundețiȘtergere
  17. Z-man...daca trebuie sa aprobi comentariile,de ce ma pui sa-ti scriu si cuvintele alea de verificare?Pe care nu le nimeresc din prima niciodata?!!!

    Ai scris pe undeva pe blogul tau o fraza tare frumoasa,Z.Sper ca sotia ta te citeste.

    RăspundețiȘtergere
  18. @ La Rose Jaune : Ce-ti spune spiritul tau despre toleranta? Sau... iti spune ceva? Sau despre profunzime? Despre asta iti mai spune ceva spiritul? Sau mintea? Ca, de obicei, judecam cu mintea. Spiritul e pentru alte chestii. Pentru ingaduinta si blandete. Pentru frumusete si iubire. Pentru bunatate. Dar unii le confunda. De ce? Nu stiu. Din lipsa de profunzime, cred.

    @ Zorro : Ce intelegi prin "vulgaritate"?

    RăspundețiȘtergere
  19. Nu stiu... O fi nevoia de a ne tolăni în mocirlă...si de a râde de sclifositii ăia care tocmai au iesit de sub dus.

    RăspundețiȘtergere
  20. Vad ca am ajuns subiect de disectie pe aici. De "vivisectie". Pentru lume. Sunt ca un animalut ciudat la care va uitati.
    Ma inclin in fata Pandhorei, care a avut o observatie de bun-simt si la obiect. Plecaciune!
    Restul.... o-ho-ho! Sa va dedic o postare?
    Zorro-finut, ca de obicei, dar n-a putut sa se abtina de la un rautacism, cum ca vulgaritatea creste proportional cu numarul cuvintelor neacademice din vocabular. Sau invers. Sau tot aia.
    Toteu este poetica si se pierde in reverii si volute largi. Un suflet frumos.
    Zana-de pus pe rana, ea incearca sa impace pe toata lumea cu toata lumea. Ea e sufletul cald, de toamna, care aduce o lumina blanda, cu vagi rezonante erotice si foaaarte melancolice. Ea e ZANA. Atat.
    Si, in sfarsit, cineva care incearca sa arunce cu noroi. Pe sistemul cruciatului. In numele lu' Iisus, ori te intorci la dreapta-credinta, ori te ard de viu. Adica hai sa-ti fac mult rau sub pretextul binelui. Hai sa-ti fac un pustiu de bine si sa arunc cu niste pietre in tine. Ca poate te spal de pacate, asa. Acum, ca te-am omorat, ce sa mai...? Eu am avut intentii bune.
    Deci...dragilor, sunt onorata ca m-ati pus sub lupa si m-ati intors pe toate partile, dar eu sunt cea care va poate pune pe lamele, la microscop, si sa va spuna cate in luna si in stele despre fiecare. Bune sau rele. Si voi folosi un lexic absolut stiintific si despuiat de orice incarcatura emotionala. Va fi sec, ca...secul, nah, sa nu devin rautacioasa.
    So...inca o data... mai usor cu analiza...pe baza mea. Hai, ca o vazusem pa Pandhora ultima data, frumos, dar cand am vazut cat s-a mai strans aici, ce valuri de comentarii, m-am ingrozit. Daca vreti, ma postez eu pe blog la zorro, ca sa stiti cine sunt, fara sa folosesc vreun cuvintel neortodox. Ia mai bagati-va nasu' in suta mea de postari, sa aflati cine sunt... Cu adevarat.
    Pup Zana. Zorro-inca mai ai de mesterit la tine.

    RăspundețiȘtergere
  21. @ Zorro : Consideri ca eu sunt o persoana vulgara?

    RăspundețiȘtergere
  22. Mai învăt, mai învăt... Uneori, din exemple "asa da", alteori din exemple "asa nu". Te plângi că esti în centrul atentiei... Hmmm, si eu care credeam că-ti place... Chiar foaaarte mult... :))))

    RăspundețiȘtergere
  23. Mi-a placut, la inceput, dar vad ca se intinde pelteaua.
    Si ca tu ai fentat usor. Sa raspunzi direct. Se pare ca si eu mai am de invatat despre oameni. Dar in timp ce eu gandesc frumos despre tine (dar ma exprim "vulgar" in postari), tu gandesti urat, dar vorbesti frumos. Care-o fi ala frumos sufleteste/care-o fi ala mai putin frumos? Tu ce zici? Ca de obicei, ne lasam sedusi de aparente.

    RăspundețiȘtergere
  24. @Lorelei

    Că am reactionat superficial si impulsiv la vederea titlului pe care l-ai dat, am recunoscut. Că mi-a plăcut până la urmă articolul tău, la fel.

    Nu-mi place modul în care te referi la Dumnezeu. Pur si simplu, mă face să-mi doresc să comunic cât mai putin cu tine. M-as fi retras subtil, dar nu prea aveam cum. Nu vreau nici o dezbatere pe această temă. Vreau doar să tac. Pot?

    Sunt convins că ai un suflet mai frumos si esti mai sinceră decât mine si decât multi care "vorbesc" frumos. Cred că străbati aparentele. Îmi place dezinvoltura ta, apreciez inteligenta cu care scrii si gândesc frumos despre tine, indiferent dacă tu crezi asta sau nu.

    Totusi, as vrea să tac uneori. În trecut, când cineva se referea la Dumnezeu în situatii nepotrivite, chiar dacă intentia îi era bună, se considera că a blasfemiat. Si eu am făcut asta de multe ori, în moduri mult mai urâte.

    Cele pe care le-am învătat de la tine sunt bune, chiar dacă tu ai tras o altă concluzie. Pe celelalte, fie le-am ignorat, fie îmi erau extrem de cunoscute.

    RăspundețiȘtergere
  25. La Rose Jaune-inainte sa termin sa-ti citesc relatarea cu bancul presupuneam sfarsitul mai devreme decat trebuia.Tu urmai dupa ce recitisem comentariul lui zorro:"Lectii primim in fiecare zi...."si ramasese in coltisor de minte un mesaj pozitiv aceste randuri.Si sa vezi!Ramanand agatata de pozitiv si parcurgand randurile scrise de tine fac interpretarea finalului asa:"am auzit un banc porcos din gura unei femei,stii cum sunau acele cuvinte in gura ei,extraordinar!a putut sa transforme un banc porcos in ceva naturalmente amuzant,inteligenta feminina te poate surprinde..."da,asta fusese ideea trecatoare inainte de finalul comentariului tau.

    Lorelei-stai linistita nimeni nu-ti hartuieste aici ideile sau cum preferi sa ai felul de a-ti exprima inspiratia in scris,sunt doar pareri;dar sti,e interesant si ma bucura daca aceste prea multe comentarii te-au provocat in vreo directie,caci diversitatea e in general constructiva.
    oricum mie nu mi se par prea multe comentarii,caci daca dezvolti o idee poti ajunge la zece si daca mai sunt si zece persoane...uf.
    iar,comentariul meu de aici mi s-a parut pe niste trepte ale reveriei,destul de joase,stiu ca ma dau uneori pierduta in lucruri dragi mie,dar imi e placut.mersi pt. compliment si observatie.:)
    Zorro-m-ai facut sa zambesc surprinsa la comentariul tau:"Nu stiu... O fi nevoia de a...",zambeam,ca am constatat ca la varianta asta nu ma gandisem prea indelung si tu m-ai rezolvat.:)
    mai de mult zorro,mie imi venea deseori sa tac,fara sa-mi ceara nimeni s-o fac,pana cand,in timp, ajunsesem la senzatia ca daca deschid gura e ca si cum i-as tranti cuiva o bata in cap.intr-o zi,de pe aceea vreme,voiam sa zic cuiva un lucru minuscul din suflet dar parca iar m-a lovit senzatia aceea neplacuta mie.ce s-a intamplat:in loc de bata sa loveasca pe cineva prin cuvintele mele si in locul senzatiei neplacute care sa ma loveasca pe mine,a aparut evidenta.Am zis:Doamne din cauza unei neclaritati sau nelamuriri imi e greu sa spun cuiva un lucru asa usor,de parca zboara in sufletul meu.
    atunci nu ma bagam in seama,nici intrebata iar acum ,dupa nici 10 minute de conversatie,unii oameni,in unele momente de ale lor nu se mai opresc sa-mi zica sa tac...
    daca m-as lua numai dupa oameni sau dupa mine...in unele momente cand sunt imprastiata prin ganduri,emotii,minte,trairi sau etc,ar trebui sa ma impart in nu stiu cate parti sau bucati pt. a ma lua dupa mine intreaga,asa cum sunt in mod natural.

    acum inchei,ca daca continui ajung la alte idei.uf,mai scriu si cu rima...e clar ca e cam dimineata si ma voi culca ca e tarziu si voi fi obosita maine sa mai gasesc rime.
    Pa:)

    RăspundețiȘtergere